Højere løn – kortere arbejdstid

DKP’s Faglige Udvalg udtaler:

Højere løn – kortere arbejdstid

Der er råd til forbedringer: Overenskomstforhandlingerne har sjældent budt på bedre muligheder for forbedring af danske arbejderes forhold, end de gør her i 2007. Virksomhedernes pengekasser bugner, ledelserne har bevilget sig selv rekordstore lønstigninger – og køen af arbejdsløse, der traditionelt bruges taktisk af arbejdsgiverne til at lægge pres på lønningerne, bliver stadig mindre.

Hykleriet fortsætter: Ikke desto mindre fortsætter arbejdsgiverne med at klynke over udviklingen. ”Konjunkturerne kan vende og arbejdsløsheden stige igen, hvis der ikke udvises mådehold”, hedder det, når der stilles lønkrav. Men samtidig klynker de over det modsatte: ”Det skal kunne betale sig at arbejde, de arbejdsløse må ikke have for gode forhold, ellers vil folk ikke tage de ledige stillinger”, hedder det. Det er åbenlyst, at det er selvmodsigende og løgnagtige udsagn, som kommer fra arbejdsgiverside.

Kravene skal indfries: DKP’s Faglige Udvalg mener også det skal kunne betale sig at gå på arbejde og støtter derfor arbejdspladsernes rimelige krav om betydelige lønstigninger. Midlerne til dette skal ikke findes hos de stadig mange reelt arbejdsløse, men hos arbejdsgiverne. Endvidere støtter DKP’s Faglige Udvalg krav om generel nedsættelse af arbejdstiden med fuld lønkompensation, hvilket vil give plads til flere hænder på arbejdsmarkedet. Særligt mængden af skifteholdsarbejde og overarbejde trænger til en kraftig og øjeblikkelig reduktion. DKP’s Faglige Udvalg giver sin fulde støtte til fagbevægelsens kamp for disse og andre rimelige krav og opfordrer til ikke at tøve med at bruge konfliktvåbnet, hvis dette bliver nødvendigt.

Vedtaget af DKP’s Faglige Udvalg den 5. januar 2007