Danmarks Kommunistiske Parti genforenet

Den 3. september 2023 genforenedes Danmarks Kommunistiske Parti og Kommunistisk Parti i Danmark på DKP’s ekstraordinære og genforenende 38. kongres. Henrik Stamer Hedin sagde ved kongressens åbning:

 27 år.

Så længe er det siden, at nu afdøde tidligere folketingsmedlem Kaj Hansen stillede sig op på Danmarks Kommunistiske Parti landsmøde og foreslog, at vi tog kontakt til Kommunistisk Paarti i Danmark. Da havde vi været splittede i 3 år.

3 år mere skulle der gå, inden kontakten kom i stand – og derpå 24 år til. Vi tog kontakt – også til de andre partier; der var på det tidspunkt 5 i alt, der orienterede sig i forhold til den kommunistiske bevægelse. Vi begyndte at tale sammen – vi  talte samarbejde, vi talte enhed, vi talte samling, vi talte sammenlægning, vi talte genforening, og vi mente det og handlede derefter. Men altid kom der et eller andet i vejen.

27 år. Flere, som havde bidraget, døde undervejs. Jeg nævner ingen navne, men lad os mindes dem med et minuts stående stilhed.

I dag står vi ved vejs ende. I dag står vi her forenede på samme kongres, vi, der i går var to partier.

Det er med stor glæde, jeg byder velkommen til de delegerede fra KPiD. Det er med ikke mindre glæde, jeg byder velkommen til nye og gamle kammerater, til alle dem, der i går var KPiD. Velkommen hjem! Velkommen til de kampe, der alt for længe har været ukæmpede, fordi vi, Danmarks kommunister, stod splittede. Jeg byder også de delegerede fra DKP’s 37. kongres i går velkommen. En særlig velkomst retter jeg til vore gæster fra ind- og udland og en tak til de partier, der ikke er her, men har sendt hilsener. Det er med glæde, jeg byder os alle sammen velkommen:

Velkommen til Danmarks Kommunistiske Partis ekstraordinære og genforenende 38. kongres!